ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Зошто моето дете не спие?
  Зошто моето дете не спие?

  Зошто моето дете не спие?

  Спиењето е еден од најголемите предизвици со кои се соочуваме како родители на мали деца.

  Ако некогаш имало родителско прашање од еден милион долари, мислам дека ќе биде: “Зошто моето дете не спие?”

   

  Родителите често се многу исцрпени, бидејќи нивните деца не сакаат да заспијат или често се будат ноќе. За добар сон, рутината е исклучително важна, но и некои други фактори можат да влијаат.

  Кога добив бебе, мајката на драга пријателка ми кажа: “Кога си будна ноќе со твоето бебе, помислете на сите други мајки што се будни и го прават истото што го правите, насекаде низ светот”. Беше тоа убава мисла. Во најголемите непреспиени ноќи, желбата да се разбере зошто моето бебе не спие навистина ме вознемири.

   

  Најчестите причини за будење на бебињата

   Авторот на бројни книги Пинки Мекке вели дека постојат неколку причини кои ги објаснуваат нарушувањата на спиењето на вашето бебе. Во некои случаи, постојат некои промени што можете да ги направите за да ги ублажите.

  Вашата исхрана и навиките за играње можат да влијаат на спиењето на децата.

  Според Пинки, емоционалните, невролошки и физички фактори можат да ги променат моделите на спиење за нашето бебе. Тие можат да бидат поактивни, да спијат помалку или да играат повеќе на подот. И тука е исхраната на мајката. На пример, дали пропуштате нешто во исхраната или пиете премногу кафе или јадете премногу чоколада?

   Разбирањето на “зошто” бебето е повеќе будно е корисно за секого, но како да се справите со вашите потреби за спиење? Како да се надомести недостатокот на спиење? 

  Побарајте помош од другите

  Постои ли  некој – мајка, сестра или тетка, кои можат да дојдат и да остане со вас за неколку дена – или вие да одите кај нив?

  “Ве молам, не грижете се за  чувството на срам. Поголемиот дел од луѓето се среќни да бидат вклучени во  семејството и, ако и тие родиле, тие ќе разберат. Може и да им дадете можност да зборуваат  за тоа колку било тешко за нив во нивните рани денови “, рече Пинки. Според Пинки, тетката чувар  вреди злато.” Она е  најдоброто нешто што и се случува на мајката. “

  Спиењето е еден од најголемите предизвици со кои се соочуваме како родителите на малите деца и затоа  среќно, и нека силата  биде со вас.