ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Зошто музичките играчки се добри за развој на детето?
  Зошто музичките играчки се добри за развој на детето?

  Зошто музичките играчки се добри за развој на детето?

  Музиката позитивно влијае врз развојот на мозокот. Мозокот на новороденчето сè уште не е целосно развиен, а невроните во мозокот продолжуваат да се развиваат до 6-тиот месец. Бидејќи развојот на невроните е поддржан од стимулација од околината, како и од интеракција со родителите, и музиката во најраниот период исто така значително придонесува за развојот на мозокот.

   

  Музиката влијае врз интелигенцијата

  Истражувањата покажаа дека децата од предучилишна возраст кои редовно имаат часови по музика за неколку месеци имале значителен напредок во споредба со децата кои немале. Истражувањето се однесуваше на проверка на способностите на децата да работат на лавиринти, копирање на обрасци на бои и цртање геометриски фигури, а резултатот беше позитивен, а забележан е напредок кај децата кои посетувале часови по музика. Вештините кои биле предмет на студијата е просторната интелигенција, што е основа за посложени типови на размислување (како оние што се користат во математиката, уметноста и науката).

   

  Музиката помага во емоционалниот развој

  Музиката ни овозможува природна, здрава и непроценлива можност за индивидуално изразување, го поттикнува развојот на децата и ги подобрува когнитивните, социјалните, физичките и емоционалните вештини. Музиката општо дава смирувачко чувство и задоволство, како и позитивен ефект врз детските емоции. Покрај тоа, познато е дека децата кои свират некој инструмент имаат многу подобра самодоверба.

   

  Музичките играчки помагаат во менталниот развој

  Повеќето музички играчки се интерактивни и бараат координирани движења на малите. Затоа, овие играчки позитивно влијаат на развојот на моториката, ја подобруваат фината моторика, како и координацијата на очите и на рацете. Покрај тоа, играњето со музички играчки и свирење на инструментите ги учи децата на внимание, фокусирање на слушање музика и концентрација.

   

  Музиката им помага во социјалниот развој на малите

  Играњето со музички играчки или свирењето на некој инструмент ги инспирира децата да бидат независни, но исто така и да ја ценат тимската работа. Играњето со овие играчки во група го поттикнува развојот на социјалните вештини. Исто така е докажано дека децата што играат со музички играчки, многу полесно склопуваат другарство, за разлика од децата кои не си играат со музички инструменти.

   

  Музичките играчки му ја обезбедуваат на детето потребната забава

  Музичките играчки се многу интересни и децата едноставно ги обожаваат затоа што ја задоволуваат желбата за забава. Ако вашето дете е опкружено со музика во најраната возраст, му помагате да создаде и да изгради интерес за музика и различни жанрови.

   

  Музичките играчки ја зајакнуваат врската меѓу родителите и малите

  Првите три месеци се клучни за зајакнување на односот помеѓу родителот и детето. Во овој период, децата се особено ранливи, а покрај задоволувањето на основните потреби на бебето, важно е родителите да им посветат внимание и љубов кон децата.

   

  За новороденчето, вашето лице и емоционалните реакции се нивниот примарен фокус. Со користење на музички играчки за бебиња, лесно можете да го свртите вниманието на малите деца, а кога бебето ќе порасне, музичките играчки стануваат се повеќе и повеќе интересни. Поттикнувањето забавни активности како што е свирање на инструменти и играње со музички играчки ќе го задржат вниманието на вашето дете за некое време, а и заедно ќе се забавувате што ќе му користи на вашето бебе.