Зошто не е добро на децата да им давате смоки и паштети?
Нутриционистите објаснуваат каква храна треба да се избегнува во исхраната на децата. Обрнете внимание на декларациите!
Во исхраната на децата, треба да се избегнува храна, како што се смоки или паштети. Зошто е тоа така? Значи, ако само се обрне внимание на декларацијата, сè ќе ви биде јасно.
Флипс-смоки – пченка, кикирики, растително масло – палмино, соино брашно, сол
Смоки, освен тоа дека содржат високо ниво на сол која, секако, не се препорачува за деца на возраст до една година, а исто така и на постарите, се состојат од пченично жито кои имаат висок гликемиски индекс кој ја стимулира секрецијата на инсулин и од мали им се зголемува нивото на шеќер во крвта, како и можноста за појава на инсулин или дијабетес тип 2, кој во развиените земји се зголемува токму кај младите луѓе поради слабиот квалитет на исхраната.
Исто така, смоките содржат кикирики кои можат да бидат опасен алерген, палмино масло, секако масло со слаб квалитет. Познато е дека сојата и пченката се најчестите ГМО храна. Па го сакате сето ова во устата на вашите деца? Смоките изобилуваат со енергија од јаглехидратите кои брзо го подигат шеќерот во крвта и го трошат инсулинот, по конзумирање на таков оброк детето не може да добие доволно, колку на неговото тело му треба, и поради горенаведените реакција на телото, многу брзо повторно гладно. Смоките изобилуваат со слаб квалитет на масти од кикириките и палмино масло.
Ако само мислиме дека купената паштета ќе биде добар намаз за вашето дете, би било подобро да се запре и да се разгледа декларацијата.
Паштета – Свинско месо 49 проценти, вода, свинско масно ткиво, црн дроб свински, зачини, сол, модифициран скроб, млечни протеини, згуснувач, агенси за боење, арома агенси, конзерванс
На прв поглед може да се види како паштетата е полна со додатоци за јасно да се подобри квалитетот на избраното месо и масно ткиво, како и фактот дека во паштетите месо е само околу 50 проценти е важен фактот дека вашето бебе не добива на квалитетен и комплетен извор на протеини ниту масти кои се многу важни во овој чувствителен период на растење.