ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Posts tagged "govor"

  Дали е нормално двегодишно дете да не знае да изговори ништо друго освен мама и тато”? ако вашето дете спаѓа во ќутливите и одбива да комуницира со зборови, немојте да паничите, стрпливо поттикнувајте го и набљудувајте го со што е преокупирано (можда со цртање

  Ана Петреска родена на 18.09.1991 год. во Скопје. Основното и средното образование го завршува во Скопје, а потоа се запишува на студиите по логопедија на Медицинскиот факултет во Скопје. По завршувањето на студиите по логопедија се запишува на постдипломски студии

  Говорни способности кај деца од 19 до 24 месеци 19 Месеци· Знае повеќе фрази од два збора, глагол и именка20 месеци· Препознава осум до дванаесет слики21 месец· Со зборови бара да јаде и пие· Извршува наредби кои бараат две работи (однеси,

  М-р  Ивана Урдаревиќ  Логопед, специјален едукатор и рехабилитатор   Пореметувањата на говорот и гласот предизвикани од оштетување на слухот се нарекуваат  DYSENEIA. Редукцијата на слухот кај детето во прелингвален период или раниот лингвален период е причина за пореметување во развојот на говорот. Според типот

  Како детето ќе ги развива своите говорно – јазични способности и правовремено ќе оствари комуникација со околината зависи од околината која го опкружува детето, односно во најраниот период зависи од родителите.

  Во стомакот на мајката децата веќе ја перцепираат мелодијата и ја препознаваат откако ќе се родат. Тоа може покасно да помогне во развивање на слухот, и во побрзо учење на говорот.