ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Светски ден на предвремено родени дечиња
  Светски ден на предвремено родени дечиња

  Светски ден на предвремено родени дечиња

  Денес, 17ти Ноември, светски ден на предвремено родени бебиња.
  Во нашата земја околу 3000 бебиња се раѓаат пред термин односно превреме. 
  Лекарите велат дека најчеста причина за тоа се инфекција кај мајката, несоодветно водена бременост, генетски предиспозиции или пак стекнати болести. 90 проценти од смртните случаеви кај новороденчиња се случуваа токму кај овие бебиња или бебиња до 1 година. Подготовката на прематурците започнува со самото планирање на семејство односно планирање на бременост. Одкако ќе се сличи бременоста е доцна за реагирање, доколку постојат предиспозиции за предвремено раѓање. 
   
  За предвремените бебиња некогаш е потребно две недели, помалку или многу повеќе да поминат во инкубатор. Но она што е најважно е да се прати нивниот раст и развој. Обично овие дечиња се изедналуваат со останатите до 3 годишна возраст. 
   
  За недоносено бебе се смета она кое e родено порано од 37 недела.
   
  bebe, babyshop, babyshopmk